Серия резки изменения на климата в последните 60 000 години са

...
Серия резки изменения на климата в последните 60 000 години са
Коментари Харесай

Серия резки изменения на климата, а не хората, унищожили мамутите

Серия внезапни промени на климата в последните 60 000 години са били основната причина за изгубването на мамутите и други представители на мегафауната от ледниковия интервал.

Това излиза наяве след проучване на отлагания в ледовете на Гренландия и ДНК на антични животни, разказани в публикация в сп. Science.

„ Дори във времената, когато не е имало хора в тези райони, на техните територии по този начин или другояче са протичали всеобщи измирания. Ако към тях се прибавят днешните антропогенни фактори и фрагментацията на околната среда, пораждана от световното стопляне, пораждат съществени въпроси по отношение на това, какво чака нашия свят в бъдеще “ споделя Алън Купър (Alan Cooper) от Австралийския център за антична ДНК в Аделаида.

Купър и сътрудниците му изяснили, че появяването на индивида в северните райони на Земята и в Новия свят надали е послужила като основна причина за измирането на мамутите, вълнистите носорози, гигантските ленивци и прочие представители на мегафауната, като съпоставили по какъв начин е изглеждала ДНК в разнообразни типове на антични животни с това, по какъв начин се е променял климатът на планетата за последните 50-60 хиляди години.

Сравнението посочило, че доста типове от мегафауната са измирали в някои ъгълчета на планетата или изцяло са изчезвали от лицето на Земята по време на епизоди на внезапни стопляния на климата – по този начин наречените интерстадии, които са отделяли един ледников интервал от различен.

Например американските късомуцунести пещерни мечки и гигантските ленивци са изчезнали в хода на един от последните междуледникови интервали още преди индивидът да проникне в Америка. От друга страна, доста евразийски типове на мегафауната от рода на зубри или мамути са съжителствали с античните хора в продължение на десетки хиляди години до изгубването или внезапното редуциране на броя на популацията.

В изгода на това, че мамутите и прочие представители на мегафауната са измрели по климатични аргументи, приказва и ДНК разбор на растенията, съществували по това време. Както са изяснили Еске Вилерслев и сътрудниците му още през 2014 година, една от аргументите за изгубването на мамутите може да е била това, че обичаната им храна – детелини и други тревисти растения – са изчезнали малко преди тяхното измиране.

Както акцентира Купър, ненадейно високата роля на климата в измирането на мегафауната никога не приказва за това, че ръцете на индивида са били безусловно чисти по този въпрос.

Напълно е допустимо античните ловци-съирачи да са преследвали тези типове животни, които не е съумял да унищожи климатът, заключава генетикът.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР